Автор: Дейвид Игнейшъс, washingtonpost.comСъединените щати може би се движат към упадък, от

...
Автор: Дейвид Игнейшъс, washingtonpost.comСъединените щати може би се движат към упадък, от
Коментари Харесай

Вашингтон пост: САЩ вървят към упадък, който може да се окаже фатален

Автор: Дейвид Игнейшъс, washingtonpost.com

Съединените щати може би се движат към крах, от който малко велики сили, които са се сблъсквали с сходно събитие в предишното, са съумели да се възстановят, пише Дейвид Игнейшъс, публицист от " Вашингтон пост ". В публикацията си той се базира на изследване на най-големия американски мозъчен концерн RAND (признат за нежелана организация в Русия), поръчано от Службата за оценка на мрежите към Пентагона.

Вероятно Съединените щати вървят крах, от който малко велики сили в миналото са се възстановявали. Тя разполага с доста от инструментите за национално възобновяване, само че към момента не е реализирано общо схващане за казуса и за това по какъв начин да бъде решен.

Това не е откъс от брошура на MAGA (Make America Great Again - " Да създадем Америка още веднъж велика " е лозунг и придвижване, разпространявано от Доналд Тръмп  бел.ред.) или прогресивна партия. Това е обобщение на ново изследване на RAND corporation, което е поръчано от Службата за мрежови оценки на Пентагона. То би трябвало да послужи като мощен сигнален сигнал за Америка в тази решаваща изборна година.

Проучването на RAND, което има безвкусното заглавие " Източници на възобновения народен динамизъм ", ще бъде оповестено във вторник. То е част от поредност отчети, поръчани от службата на Пентагона, с цел да се оцени конкурентната позиция на Съединените щати, изправени пред възходящия Китай. Получих ранно копие, защото към този момент съм писал за плана и неговия водещ създател в RAND, Майкъл Джей Мазар.

Въпреки че отчетът е написан най-вече на сухия език на социологията, това е взривоопасен материал. И неговата внезапна оценка е в традицията на Службата за мрежови оценки, която беше основана през 1973 година в мрачните дни на Студената война, с цел да " мисли за немислимото ". Основател на службата е Андрю Маршал, прочут екстравагантен мъдрец, който се опълчва на другите. Сега тя се управлява от Джеймс Х. Бейкър, почитан пенсиониран офицер от Военновъздушни сили, който е бил пълководец на двама ръководители на Обединения комитет на началник-щабовете.

Какво е довело до " относителния спад в позицията на Съединени американски щати ", както се пита в отчета?

В първата глава казусът на Америка е пояснен по явен метод: " Конкурентната й позиция е застрашена както от вътрешната страна (от позиция на забавянето на растежа на продуктивността, застаряването на популацията, поляризираната политическа система и все по-корумпираната осведомителна среда), по този начин и извън (от позиция на възходящото директно предизвикателство от страна на Китай и намаляващото почитание към американската власт от страна на десетки разрастващи се страни). "

Този крах " се форсира ", предизвестява изследването. " Същественият проблем се преглежда по радикално друг метод от другите сегменти на обществото и групи политически водачи. " Съществува десен и ляв роман за упадъка. Въпреки че са съгласни, че нещо в Америка е счупено, двете страни не са съгласни, постоянно извънредно, какво да се направи по въпроса.

Ако американците не съумеят да се обединят, с цел да разпознават и отстранят тези проблеми, рискуваме да попаднем в низходяща серпантина. " Възстановяването след забележителен дълготраен народен крах е необичайност и е мъчно да се открие в историята ", означават създателите. Спомнете си за Рим, Хабсбургска Испания, Османската и Австро-Унгарската империя или Съветския съюз. " Когато великите сили са се изплъзвали от позиция на предимство или водачество заради вътрешни фактори, те рядко са обръщали тази наклонност. "

Какви са аргументите за националния крах?

Авторите на RAND показват фактори, които са прекомерно познати през 2024 година " Пристрастеност към лукса и упадъка ", " некадърност да се оправи с... софтуерните условия ", " закостеняла " администрация, " загуба на цивилен добродетели ", " военно пресилване ", " егоистични и войнствени елити ", " неустойчиви екологични практики ". Това наподобява ли на някоя страна, която познавате?

Предизвикателството е " изпреварващо национално възобновяване ", настояват създателите - с други думи, да се оправим с проблемите, преди те да са се справили с нас. Техният обзор на историческата и социологическата литература разпознава главните принадлежности за възобновяване, като да вземем за пример признание на проблема; разбиране на метод за решение на казуса, а не на идеологически такъв; съществуване на положителни управнически структури; и, може би най-неуловимото, поддържане на " ангажираността на елита към общото богатство ".

За страдание, в този надзорен лист на " поправките " създателите от RAND оценяват представянето на Съединени американски щати през 2024 година като " едва ", " застрашено " или в най-хубавия случай " смесено ". Ако се погледнем почтено в националното огледало, евентуално всички ще споделим тази оценка.

И по този начин, какъв е изходът?

Ранд предлага два образеца, при които незабавни промени са пречупили корупцията и безредието, които другояче биха се оказали пагубни.

Първият образец е Англия в средата на XIX век. Тя е построила фантастично сполучлива международна империя. Но към средата на XIX в. тя стартира да гние от вътрешната страна поради " човешките и екологичните загуби от индустриализацията, възприеманата корупция и неефективност на политическите институции, контрола на политиката от дребна група земевладелски елити, възходящото икономическо неравноправие и други " Но Англия се сплоти с вълна от промени, които възродиха английския живот и преобразиха политиката. Интелектуалните водачи споделят тази пристрастеност за промени - от Томас Карлайл до Чарлз Дикенс.

Вторият образец може да бъде открит в самите Съединени щати, след разгула на Златната ера в края на XIX век. Този промишлен взрив преобрази Америка, само че сътвори отровно неравноправие, обществени и екологични вреди и груба корупция. Републиканецът Теодор Рузвелт оглави " прогресивното " придвижване, което реформира политиката, бизнеса, трудовите права, околната среда и политическото тресавище на корупцията.

" Прогресистите изпитваха " блян за възобновление " и се стремяха да вкарат " някаква висцерална жизнеспособност в модерната просвета, която изглеждаше нежна и на път да се срине ", означават създателите на RAND, цитирайки историка Джаксън Лиърс.

Посланието на това изследване е крещящо явно. Америка се намира на низходящ път, който може да се окаже съдбовен. Това, което ще ни избави, е необятен ангажимент, като се стартира от елитите, да се работи за общото богатство и националното възобновление. Имаме инструментите, само че не ги използваме. Ако не успеем да намерим нови водачи и да се споразумеем за решения, които да работят за всички, ще затънем.

Инфо: washingtonpost.com

Превод: " Гласове "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР